Informatiedesign versus datavisualisatie:
wat is het verschil?
Bij informationdesign gaat het erom gegevens en feiten begrijpelijk te maken. Het is het koelere neefje van grafisch ontwerp dat goed is in wetenschap. Het kan alles omvatten, van cijfers tot verhalen en zelfs geluiden en geuren. Maar wat is nou het verschil tussen informatieontwerp en datavisualisatie? Bij datavisualisatie gaat het over presenteren van feiten en cijfers op een manier die de kijker zijn eigen conclusies laat trekken. Denk aan grafieken en diagrammen.
Informationdesign daarentegen leidt de kijker naar een duidelijke en beknopte conclusie. Het is als de slimme gids die altijd de juiste richting kent. Informatiedesign is overal. Van hapklare how-to video’s en infographics tot doorzoekbare websites en museumgidsen. Zelfs gezondheids- en veiligheidsposters, geuren in winkels en 4D-bioscoopervaringen vallen onder de paraplu van informatiedesign.
Van complexe data naar heldere inzichten
Bij Artful8 draait informatieontwerp om het helder communiceren van complexe gegevens. Door visuele elementen zoals infographics, diagrammen en datavisualisaties te combineren, maken we informatie begrijpelijk en toegankelijk. Ons team helpt bedrijven om belangrijke inzichten overzichtelijk te presenteren, zodat deze direct toepasbaar zijn in besluitvorming. Denk aan interactieve dashboards en visualisaties die meer doen dan alleen data tonen – ze vertellen een verhaal en maken impact.Maar hoe zit het
met UX-ontwerp?
User Experience (UX) design gaat over het ontwerpen van een proces dat prettig aanvoelt om te gebruiken. Information design gaat over het begrijpelijk maken van informatie. De twee zijn als erwten in een dop!
Bij het creëren van een informatie-ontwerp project gebruiken we design thinking om problemen op te lossen. Inleven, definiëren, bedenken, prototypen en testen. We nemen de veiligheid van voedselhygiëne als voorbeeld. Eerst bezoeken we de keuken en praten we met het personeel om hun behoeften te begrijpen. Vervolgens definiëren we de vereisten en bedenken we ideeën die daaraan beantwoorden. Dan maken we een eerste ontwerp en testen dat uit. Tot slot verfijnen we het project op basis van feedback.